top of page
יעקב פינס.jpg

טעויות נפוצות ברכישת אמנות

או: למה כמעט תמיד אנחנו טועים בקניית יצירות אמנות?

אמר לי פעם בעבר הרחוק, בעל גלריה שהלך כבר מזמן לעולמו: הכי קל למכור ציור ב-50,000 דולר, יותר קשה למכור ציור ב-5,000 דולר, והכי קשה למכור ציור ב-500 דולר. כשראה את סימן השאלה על פני, הסביר לי: "תבין, כאשר אני מוכר ציור ב-50,000 דולר, אני לא צריך להסביר דבר. שם האמן ידוע ולציור בדרך כלל יש אסמכתאות ואישורי מקוריות. סביר גם להניח שתצלום של הציור מופיע בקטלוג תערוכה חשובה כל שהיא. הרוכש משוכנע מראש שעשה השקעה טובה. בעת מכירת ציור שעלותו 5,000 דולר, עלי להסביר לקונה הפוטנציאלי מי הצייר ולמה רכישת הציור היא השקעה טובה לעתיד. אני נסמך כאן על הידע שלי והאמון שיצרתי עם הלקוח. לעתים זה מצליח, הרבה פעמים לא. בעת מכירת ציור של 500 דולר, אני צריך להסביר ללקוח שהוא קונה כרטיס פיס או יהלום גולמי שאולי בעתיד יהפוך ליהלום מלוטש. האם רכשת פעם כרטיס הגרלה ב-500 דולר?. אז למה הפליאה ילד?"

מאז אותה שיחה עברו עשרות שנים, וממרומי גילי אני מבין היום שהמציאות הרבה יותר מורכבת מכפי שתיאר לי אותה בעל הגלריה. שוק האמנות השתנה, הרוכשים השתנו, ואפילו פלטפורמות המכירה השתנתו.

אתחיל עם משפט אזהרה: הנאמר כאן מייצג את דעתי הפרטית בלבד. דעתי נובעת מעשרות שנות ניסיון של עיסוק בהיבטים שונים של ענף האמנות, אבל, היא עדיין דעתי הפרטית. אין בנאמר כאן משום המלצה לרכוש או לא לרכוש יצירות אמנות שונות!

למען אלו שלא מעוניינים לקרוא את כל המאמר אלא תקציר ממנו, הדגשנו את עיקרי הנושאים. אפשר לקרוא אותם בלבד, אבל רצוי לקרוא את כל הכתבה.

 

האינטרנט שינה את צורת החשיפה שלנו ליצירות אמנות, ובאופן ישיר, שינה גם את הצורה שבה אנו רוכשים אמנות. אבל אם נצא מנקודת הנחה שאנחנו רוכשים יצירות אמנות, גם כהשקעה כלכלית, אזי כדאי לשים לב לנקודות הבאות בעת רכישת אמנות:

1. מחיר היצירה אינו מרמז על טיבה כהשקעה. אתם יכולים לקנות ליטוגרפיה ב-3,000 ש"ח. אתם יכולים לרכוש את אותה ליטוגרפיה במקום אחר תמורת 300 ש"ח. ההבדלים במחירים מתרחשים בדרך כלל בגלל הנתונים הבאים: מסגור או אי מסגור היצירה, מקום המכירה, צורת המכירה (בגלריה, מכירה פומבית, אתר אינטרנט וכד'). ישנו נתון נוסף והוא החתימה: האם היא מקורית או "בפלטה"? על כך בסעיף הבא.

2. מקוריות החתימה. כאשר אתם קונים יצירה שבתיאור שלה מופיע התיאור "חתום בפלטה" אתם חייבים להבין את משמעות הביטוי. חתימה בפלטה משמעותה (ואין לזה פירוש אחר): האמן לא חתם על היצירה! החתימה נוספה בהליך ההדפסה, הליטוגרפיה או ההטבעה. אחת הסיבות העיקריות לתופעת החתימה בפלטה, היא מות האמן והרצון להמשיך ולמכור שיכפול של יצירותיו. אגב, יש גם אמנים מפורסמים וידועים מאוד שיצירות שלהם שלהם חתומות בפלטה, אבל הדבר נעשה ביודעין וברייש גלי. כאשר נרכוש קערת קרמיקה קטנה של פיקאסו ב-200 דולר ונראה בתחתית הכלי את חתימת האמן, לא נשער אפילו לא לרגע, שפיקאסו בכבודו ובעצמו חתם אישית על כל המהדורה. אגב, למרות שאני אישית לא נלהב מהשקעה בליטוגרפיות, ברור ומובן מאליו שאם אמן מפורסם חתם אישית (רצוי בעיפרון) על ליטוגרפיה או תחריט, אזי ברור שערך הליטוגרפיה אמור להיות גבוה יותר מאשר אותה ליטוגרפיה כשהיא "חתומה בפלטה" בלבד.

3. לדעת לקראת מה אתם הולכים. עלינו לשאול את עצמנו מראש, מהי הסיבה שבגללה החלטנו לרכוש יצירות אמנות? אם למשל אתם בעלי משרד לעריכת דין והחלטתם לתת למזכירה 20,000 ש"ח בשביל שתקשט את כל חדרי המשרד, סביר להניח שהיא תרכוש בסכום הזה ליטוגרפיות, נותר רק לקוות שלא תחזור עם פוסטרים ממוסגרים. אבל, גם זה בסדר. הרי המטרה הייתה מראש "קישוט" המשרד. אם המטרה היא השקעה, אז רצוי לקרוא גם את הסעיפים הבאים.

4. תבחרו תמיד ביצירה שהייתה "קרובה ליד האמן": כלומר בינה לבין ידו של האמן לא הפרידו טכניקות עשייה שונות ומשונות. העדיפו ציור על פיסול, העדיפו פיסול מקורי (באבן, חימר או עץ) על פיסול יצוק במתכת, ותשתדלו לא לרכוש (כהשקעה) מדיות משוכפלות (ליטוגרפיות או תחריטים). לעניין פיסול יצוק במתכת (ארד למשל), יש לדעת את העובדה הבאה: זה עדיין תעתיק שנוצר מתבנית שיוצרה מהפסל המקורי. בדרך כלל אמנים שמכבדים את עצמם מפיקים מהדורה קטנה של פחות מעשר יחידות. גם כאן כמו בעולם הליטוגרפיות, קיימת לעתים התופעה של יציקת פסלים נוספים לאחר מות האמן. 

 

5. העדיפו לרכז את קניית האמנות: הכוונה העדיפו רכישת ציור אחד, באיכות הכי טובה שכספכם מאפשר, על פני רכישת 3 ציורים, פחות טובים, של אותו אמן. הוכח שלאורך זמן זאת שיטת ההשקעה הטובה ביותר.

6. רצוי להיות זהיר בעת השקעה בציורים מקוריים ללא חתימת האמן, גם אם ייתכן בהחלט שהציור יהיה מלווה באישור מקוריות מטעם יורשי האמן. אנחנו לא מפקפקים כאן במקוריותו של הציור והאישור שניתן. השאלה היא למה האמן לא חתם בימי חייו על הציור? האם הוא לא היה שלם עם התוצאה הסופית? האם החליט שעדיין הוא צריך לשפר אותו? יש כאן שאלות שמחייבות זהירות מסויימת.

7. אל תקנו ציור בלי לראות אותו במקום המכירה! אני יודע שזה מקשה על החיים, אבל, ציור הוא לא שווה ערך להזמנת חולצה באמצעות אתר אינטרנט. אתם עלולים לגלות שלציור יכולים להיות פגמים שלא העליתם על דעתכם: ייתכן שהצבעים דהויים יותר ממה שראיתם בתצלום באינטרנט, ייתכן שהצבע מתקלף מעט מבד הציור (זהו פגם חמור, שמחייב טיפול יקר שלא תמיד מצליח). ייתכן שהחתימת האמן דהויה או לא אופיינית.

וכאן הגענו לעיקרון הכי חשוב שנכון תמיד לגבי קניית כל פריט בעל ערך רב: אל תרכשו יצירות אמנות בספונטניות, מעכשיו לעכשיו ותתייעצו תמיד עם מישהו שמבין בתחום.

שנה טובה וגמר חתימה טובה לכולכם

יהודה מאי

 

  

bottom of page