top of page

 

 הטעויות הנפוצות שכולנו עושים בעת מכירת תכולת הבית

מילון מושגים לשאלות הנפוצות לגבי פינוי תכולת דירה

מאת: יהודה מאי

 

פינוי הבית או הדירה, איך זה מתבצע?

זאת בדרך כלל השאלה העיקרית של רוב הפונים, ולכן נרחיב מעט בתשובתנו.

לפני הפינוי עליכם לשאול את השאלות הבאות:

א. האם יש לכם ידיעה מהו ערך הפריטים שברצונכם למכור או לפנות?

ב. האם אתם רוצים להשאיר את חלקם ברשותכם או למכור את הכל?

ג. האם הפריטים שאתם מציעים לפינוי או למכירה התקבלו כירושה או שהיו ברשותכם תמיד?

ישנה חשיבות רבה לעניין זה. ערך פריטים שהתקבלו בירושה, לא תמיד ידוע ליורשים. במקרים שכאלו, צריך לקבוע מחיר לכל פריט לחוד ואתם יכולים להחליט מראש, מה ברצונכם למכור.

 

יש לקחת בחשבון את הנתונים האלו: הכלל "אין מתנות חינם" תופס גם כאן. אם הדירה מלאה בריהוט חסר ערך ובמכשירי חשמל ישנים – ייתכן בהחלט שהתמורה שתקבלו עבור הפינוי,

תהיה מועטה או אפילו אפסית. המפנה מתמחר כמובן את עלות הסבלים והמשאית.

אבל, אם קיבלתם הצעה לקניית תכולת הבית, שבעיניכם היא מופרזת, בדקו את הפריטים היטב,

ייתכן שאתם מוכרים משהו שאינכם מודעים כלל לערכו.

לכן, אנו ממליצים: בצעו תמיד הערכה או קבלו הצעת מחיר מפורטת לפני המכירה.

אנו מבצעים הערכות תכולה, במהירות, בכל התחומים: ריהוט עתיק, תכשיטים כולל תכשיטי זהב ויהלומים, שטיחים, כלי כסף, כלי נחושת ישנים, ציורים וכל חפצי הערך כגון: שעונים עתיקים,

אוסף מטבעות או מדליות, אוספי בולים, ספרים ותקליטים ישנים, כלי פורצלן וזכוכית ועוד. לרשותכם עומדים: 45 שנות ניסיון ומיטב המומחים שלנו בכל התחומים.​

 

האם אפשר להסתמך על מחיר מבוקש של פריט דומה שראיתי באתר מכירה?

לא, לא ועוד פעם לא. מדוע? המחירים באתרים הנ"ל מתחלקים לשניים: לעתים יקרים מדי

ולעתים זולים מדי. למחירים המבוקשים אין שום משמעות, יש להקיש על תוצאות המכירה.

אבל, גם במקרה זה, קשה להסתמך על תוצאות המכירה מהסיבות הבאות:

לא תמיד אתם יודעים את טיב הפריט הנמכר, ואין לכם את  הידיעה האם המכירה

לא תתבטל בעתיד על-ידי הרוכש.

והכי חשוב וכאן נתאר מצב היפותטי שלא מתייחס לאתר אי.ביי. בכל מכירה פומבית בעולם,

במיוחד במכירה של פריטים נדירים, עלול להיווצר מצב שבו האדם שנתן את הסחורה למכירה

שולח מישהו כדי לקנות אותה וגם מוכן לשלם את העמלות הנלוות ל"תרגיל"מעין זה.

תשאלו מדוע? ובכן, זו היא דרך נפלאה להשבחת הפריט ש"נמכר בהצלחה". מחיר רשום בקטלוג של מכירה פומבית - מהווה הסמכתה כבדת משקל ללקוחות תמימים, וכעת בעל הפריט שנרכש  (מחדש) עם אסמכתאות, יכול לדרוש עבורו מחיר הגון. מה כן אפשר ללמוד מאתרי מכירות אלו? דבר אחד: אם הפריט נדיר או לא! אם ראיתם את הפריט הדומה לשלכם, מוצע עשרות פעמים למכירה, אני משער שתסיקו את המסקנות לבד. יש לציין שנדירות לא תמיד מבטיחה מחיר גבוה במכירה. אבל, על כך נרחיב בפעם אחרת.

 

האם הציור או יצירת האמנות מקוריים או לא?

אחת השאלות הנפוצות ביותר של לקוחות המבקשים הערכת מחיר. לצערי אין לשאלה זאת תשובה חדה וברורה.
ברור שציור המצויר בצבעי שמן או אקריליק וחתום בחתימת האמן - הוא מקורי. אבל, מה לגבי ציור של אמן שצויר על גבי תצלום או ליטוגרפיה שלו? האם יש לנו דרך לדעת מי "השביח" את הציור?

מה לגבי ציור שצויר סתם על דף עיתון? מה לגבי קולאז' (תגזיר מודבק). ואיך קובעים מקוריות לגבי פסלים?
ובכן, ישנו כלל אצבע בדוק - אם האמן "נגע" אישית בעבודה, אם היא נעשתה מתוך כוונה ליצור רק עבודה אחת שכזאת ואם האמן חתם עליה, אזי היא מקורית. לגבי פסלים, הסיפור מורכב יותר. נהוג להתייחס לכל יצירה פיסולית שנוצקה מהתבנית המקורית, בהשגחת האמן, כאל יצירה מקורית. רצוי כמובן שהפסל יהיה חתום ואם יש יותר מעותק אחד- שיהיה גם ממוספר. פסל שנוצק באמצעות תבנית שנוצרה מיציקה קיימת של פסל - איננו מקורי. כדי לדעת את האמת, רצוי במקרה הזה להיעזר במעריך אמנות. יצירות לא חתומות שנמכרו לאחר מות האמן, נחשבות למקוריות אם יש אישור בכתב מטעם יורשי האמן למקוריות היצירה. מעליו מובן שיצירה שאינה נושאת חתימת האמן, ערכה הכספי יפחת במקרה שכזה.

 

כלי כסף:

מושג רחב, המגדיר בעיקרון את הפריטים שנעשו ממתכת הכסף ולא נועדו למטרות קישוט אלא לשימוש מעשי. סכו"ם, פמוטים, כוסות, מגשים, חנוכיות ועוד הם כמובן כלי כסף. במגזר החרדי המתכת האצילית הזאת מוערכת מאוד. גם כיום, מקובל להביא לבני הזוג כמתנת חתונה מכובדת וראויה - כלי כסף. המושג כלי כסף מתקשר גם ל"יודאיקה" עליה נסביר בעתיד.

 

ריהוט עתיק:

הגדרת המושג ריהוט עתיק היא אחת הבעייתיות בתחומי תכולת הדירה או העיזבון. בהכללה נציין שריהוט עתיק הוא ריהוט בעל סגנון ברור, והוא בן יותר ממאה שנה. סגנונות של ריהוט עתיק הם: ויקטוריאני, בידרמאייר, אמפיר, רוקוקו ועוד. לעתים מכלילים במושג ריהוט עתיק גם את סגנון הארט דקו שהיה נפוץ בין שתי מלחמות העולם. בדרך כלל הריהוט שנקנה בארץ הוא "שעטנז" של הרכבות שונות והשלמות של פריטים החסרים בריהוט. ובתשובה לשאלה: לא, הריהוט של הסבתא משנות ה-50 של המאה שעברה, איננו ריהוט עתיק, לזה קוראים וינטאג'.

 

אמנות אפריקנית:

באפריקה שוכנים מאות שבטים, שלחלקם יש את היכולת לייצר עד היום אמנות אפריקנית מדהימה. שבטים כמו: דוגון, במברה, דן, אשאנטי ועוד רבים, התמחו בפיסול ובגילוף בעץ ובחומרים אחרים. עבודות שנהב ישנות של שבטים קטנים כדוגמת לגה מקונגו, נמכרות בהון עתק, כיוון שהשבט לא פיסל בדרך כלל בשנהב. מכאן אנו מבינים שגם באמנות אפריקנית – נדירות שווה כסף. אבל ישנה בעיה רצינית באמנות האפריקנית ושמה של הבעיה: מסחור יתר. האמנות האפריקנית נועדה במקור לייצור כלים טקסיים, מסכות טקסיות וכלי עבודה וריהוט עבור השבט. ביקוש היתר לאמנות אפריקנית לאחר מלחמת העולם הראשונה – כשהעולם החל להיות מתוייר – גרם למכירת המאגרים השבטיים ולייצור חפוז של של אמנות אפריקנית חדשה לצרכיי מכירה לתיירים. תהליך זה הרס את איכות העבודות ומחירן ירד פלאים. אבל, עדיין אל תטעו, אמנות אפריקנית אמיתית בת יותר ממאה שנה שווה הרבה מאוד כסף!!!

 

שחזור/תיקון/רסטורציה/רפאות:

תהליך של תיקון הציור, הפסל או הפריט האספני לאחר נזק שנגרם. שחזור (רסטורציה) של ציורים הוא מקצוע מורכב המצריך שילוב של למידה וכישרון. הרסטורטור (המשחזר) עוסק בדרך כלל בתיקון נזקים שנגרמו לציור, לרישום או לפסל. הנזקים יכולים להיגרם מעודף לחות הגורמת לעובש בבד הציור, טמפרטורה גבוהה, קרעים והיפרדות צבע מבד הציור ("התקלפות"). עבודות אמנות העשויות על נייר סובלות בדרך כלל מכתמי לחות ועובש. רסטורציה איכותית משמרת את הציור לעשרות שנים נוספות. לא כל ציור או עבודת אמנות ראויים לרסטורציה. כאן נכנס לתמונה המעריך המקצועי או השמאי, הקובע את ערך הציור או הפסל. לא מומלץ לבצע שחזור מקצועי לציור שערכו פחות מכפליים מעלות השחזור. ישנם רסטורטורים בתחומים נוספים של פורצלן, ריהוט ואפילו כלי נשק.

 

במקרי הצורך אנו מפנים אתכם למומחים לעבודת רסטורציה לפני מכירת הפריטים.

מה לא לעשות כאשר מוכרים תכולה בעת פינוי דירה?

א.  לא לעשות את הטעות הנפוצה של לקרוא לשלושה אנשים ולקבל את המחיר הגבוה ביותר לפינוי הדירה. ייתכן שההצעה הגבוהה ביותר תהיה עדיין 30% משווי הפריטים המוצעים למכירה.

ב. יש לשוטט באתר של בעלי העסק בתחום ולקרוא את הכתוב. אחרי 5 דקות אתם תבינו לבד מי מומחה ומי סתם כינה את עצמו בשם בומבסטי ו"מרח" את האתר בים של של תשבחות עצמיות. במיוחד יש להיזהר מגופים שמכנים את עצמם "המרכז הארצי ל...." וכדומה.

ג. לפריטים מסויימים יש צורך במומחים של ממש, במיוחד בתחומי האמנות, הריהוט העתיק, כלי הכסף והארכיאולגיה. זאת הסיבה שאין לקבל הצעות כלליות. בעל מקצוע שלא מבין בכל התחומים, תמיד יציע לכם פחות. גם כאן תוך כדי שוטטות באתר אתם תבינו לבד, מה רמת הידע של בעל העסק. דף יפה באתר אינו תחליף לעשרות שנות ניסיון.

ד. לעולם אל תחליטו מיידית מי  יפנה את דירה. זה פתח לטעויות שקשה לתקן אותם אחר כך. אנחנו מוצפים בפניות לעזרה של לקוחות שמבקשים לתקן דברים בדיעבד, ולהחזיר לרשותם פריטים שכבר נמכרו. זהו בדרך כלל קרב אבוד מראש.

ה. שווה לפעמים לא לחסוך ולשלם סכום לא גבוה, כדי לקבל הערכת תכולה מסודרת, כתובה וחתומה. תמיד תוכלו להחליט אחר כך מה למכור ומה לא למכור.

 


 

 

bottom of page